Dilgėlės lapai (lot. Urtica dioica) – vertinami dėl didelės maistinės vertės. Kaupia mineralus ir mikroelementus iš dirvožemio žmogaus organizmui lengvai prieinamomis formomis. Iš tiesų, daugelis dilgėlių gydomųjų savybių gali atsirasti dėl jos gebėjimo patenkinti organizmo maistinių medžiagų poreikius. Dilgėlės lapai yra puikus geležies, kalcio, magnio, chromo, cinko, kalio, silicio, boro, mangano, vario, stroncio ir seleno šaltinis. Taip pat, kaupia A, B, C ir K grupės organinius junginius, turi daug skaidulų, riebalų ir mažai natrio. Fitonutrientai – beta karotinas, liuteinas, kvercetinas, rutinas, chlorofilas, zeaksantinas.
Dilgėlė buvo plačiai ištirta ir pasirodė esą veiksminga gydant Alzheimerio ligą, anemiją, artritą, astmą, šlapimo pūslės infekcijas, bronchitą, bursitą, gingivitą, podagrą, dilgėlinę, inkstų akmenis, laringitą, išsėtinę sklerozę, priešmenstruacini sindromą, gausias menstruacijas, neuralgiją, hemorojų, prostatos padidėjimą, išialgiją, sausgyslių uždegimą ir odos negalavimams, ypač egzemai. Išoriškai naudojamas pagerinti plaukų išvaizdą ir, kaip teigiama, yra priemonė nuo riebių plaukų ir pleiskanų.
Surinkta: Žemaitijos Nacionalinis Parkas
Laikymas: pakuotę laikykite sausoje ir tamsioje vietoje, vėsesnėje ar kambario temperatūroje.
Galiojimo laikas: nuo surinkimo ir išdžiovinimo – 18 mėnesių.
Vartojimas:
Žiubsnelis į puoduką.
Užpilam karštu švariu vandeniu ir leidžiam pritraukti 5-10min.
Vartojama verdant sriubas, košes, plakant kokteilius ir kt.
Nėščioms ir žindančioms moterims vartoti griežtai draudžiama.
Skani arbata 👌
Liuks 👍
Ačjū
Super